CUM VĂ PROGRAMAȚI?

1Sunați la numărul de telefon:

0746 966 355

2Dacă sună ocupat, încercați din pagina de contact oricare alt număr
3Faceți programarea în funcție de PROGRAMUL CABINETULUI

PROGRAM CABINET

LUNI-VINERI 0900 - 2000
SÂMBĂTĂ 0900 - 1300

Pierdere vizuală instalată insiduos

Este un proces care are loc în câteva zile, luni sau ani. Scăderea acuităţii vizuale nu se asociază cu durere. Aceşti pacienţi nu sunt o urgenţă absolută, dar examenul lor clinic trebuie efectuat periodic şi cu atenţie.

Cataracta apare la pacienţii în vârstă cu acuitate vizuală scăzută. Bolnavii pot prezenta înaintea instalării acuităţii vizuale scăzute o perioadă de îmbunătăţire a vederii de aproape. Examenul obiectiv prezintă funcţie vizuală variabilă, care ocazional se poate îmbunătăţi cu corecţie miopică, neexistând modificîri ale reflexului pupilar sau defecte ale simţului cromatic. Examenul biomicroscopic evidentiaza opacităţi cristaliniene. Tratamentul este chirurgical, prognosticul este favorabil, depinzând de funcţia nervului optic şi a retinei.

Degenerescenţa maculară senilă apare la pacienţii cu vârste de peste 55-60 de ani şi este reprezentată de scăderea acuităţii vizuale, cu scotom (limitarea parţială a campului vizual) central la unul sau la ambii ochi. Uneori, scăderea bruscă a acuităţii vizuale se poate suprapune ca rezultat al unei hemoragii la nivelul ariei de degenerare maculară care se extinde către cavitatea vitrosului. Tratamentul este destinat să prevină dezvoltarea reţelelor neovasculare. Se recomanda examinări frecvente ale fundului de ochi, iar dacă acestea sunt distanţate suficient de fovee ele pot fi fotocoagulate cu laser.

Ochiul alb și dureros

Apariţia unei dureri oculare este un simptom frecvent, care recunoaşte mai multe cauze de gravitate deosebită.

Interogatoriul va preciza: antecedente oculare, circumstanţele de apariţie a durerii (traumatism, tratamente), existenţa unor semne funcţionale asociate (greaţă, vărsături). Trebuie evidenţiată o durere oculară de o durere secundară.

Ochiul alb şi dureros necesită un diagnostic diferenţial între:

  • durerea perioculară de origine dentară, sinusală (sinuzita frontală);
  • arterita temporară Horton care se traduce prin cefalee temporală cu recrudescenţă nocturnă;
  • nevralgiile faciale sau dureri paroxistice de tip secuse electrice cu sediul în teritoriul nervului trigemen;
  • migrena oftalmică, care în forma sa tipică survine la femei tinere cu antecedente migrenoase;
  • anomaliile de refracţie, care pot fi responsabile de jena oculară, cefacee majoră la efortul de citit prelungit, simptome care se ameliorează după corenţia optică;
  • tulburările de acomodaţie şi convergenţă, manifestate prin jenă vizuală care se accentuează la lectura prelungită spre sfârşitul zilei (necesită examen ortoptic);
  • uscăciune lacrimală, responsabilă de senzaţia de arsură oculară (predominant dimineaţa).
SUS