CUM VĂ PROGRAMAȚI?

1Sunați la numărul de telefon:

0746 966 355

2Dacă sună ocupat, încercați din pagina de contact oricare alt număr
3Faceți programarea în funcție de PROGRAMUL CABINETULUI

PROGRAM CABINET

LUNI-VINERI 0900 - 2000
SÂMBĂTĂ 0900 - 1300

Pierderea vizuală instalată insidios

Pierdere vizuală instalată insiduos

Este un proces care are loc în câteva zile, luni sau ani. Scăderea acuităţii vizuale nu se asociază cu durere. Aceşti pacienţi nu sunt o urgenţă absolută, dar examenul lor clinic trebuie efectuat periodic şi cu atenţie.

Cataracta apare la pacienţii în vârstă cu acuitate vizuală scăzută. Bolnavii pot prezenta înaintea instalării acuităţii vizuale scăzute o perioadă de îmbunătăţire a vederii de aproape. Examenul obiectiv prezintă funcţie vizuală variabilă, care ocazional se poate îmbunătăţi cu corecţie miopică, neexistând modificîri ale reflexului pupilar sau defecte ale simţului cromatic. Examenul biomicroscopic evidentiaza opacităţi cristaliniene. Tratamentul este chirurgical, prognosticul este favorabil, depinzând de funcţia nervului optic şi a retinei.

Degenerescenţa maculară senilă apare la pacienţii cu vârste de peste 55-60 de ani şi este reprezentată de scăderea acuităţii vizuale, cu scotom (limitarea parţială a campului vizual) central la unul sau la ambii ochi. Uneori, scăderea bruscă a acuităţii vizuale se poate suprapune ca rezultat al unei hemoragii la nivelul ariei de degenerare maculară care se extinde către cavitatea vitrosului. Tratamentul este destinat să prevină dezvoltarea reţelelor neovasculare. Se recomanda examinări frecvente ale fundului de ochi, iar dacă acestea sunt distanţate suficient de fovee ele pot fi fotocoagulate cu laser.

Glaucomul - în cazul glaucomului cu unghi deschis scăderea acuităţii vizuale nu reprezintă un simptom comun în primele faze. Se constată scăderea acuităţii vizuale după distrucţia semnificativă a nervului optic şi după ce apar modificări ale câmpului vizual. În acest stadiu, pacienţii prezintă scăderea rapida a acuităţii vizuale datorită extensiei scotomului în zona vizuală centrală.

Retinita pigmentară se poate manifesta prin scaderea acuităţii vizuale nocturne şi defecte ale câmpului vizual.

Diplopia - pacienţii ce prezintă instalarea bruscă sau insidioasă a diplopiei (perceperea dubla a imaginii unui obiect) trebuie examinaţi de urgenţă oftalmologic şi neurologic pentru a stabili daca exista paralizii ale nervilor III, IV sau VI.

Fotopsii - pacienţii ce acuză instalarea rapidă a unor episoade cu flaşuri luminoase în câmpul vizual trebuie trataţi de urgenţă şi este necesara verificarea posibilitatii existenţei rupturilor retiniene sau hemoragiilor vitreene datorate dezlipirii de retină.

SUS